Blog

Experimenteren op social media

door Antina van der Veen op 20 februari 2018

Over een probeersel in de piepjonge Facebookcommunity BoekPerWeek

Maandagavond, het NOS journaal is net afgelopen en ik houd de klok goed in de gaten. Ik heb al een Facebookbericht klaargezet voor 20.29 uur, maar ik moet er meteen om 20.30 uur vijf vragen namens de Bibliotheek onder knallen.

Waarom zul je denken? Nou, gisteravond organiseerde de Bibliotheek voor het eerst een leesclubavond. Aan de collega’s bij de Koninklijke Bibliotheek legde ik het laatst uit als: ‘Je weet wel, zo’n Oprah Winfrey boekenclub!’. Voordat we zover zijn moet er nog heel wat water door de Rijn stromen, maar je snapt het idee.

Facebookgroep

Nog geen maand geleden startten we vanuit het landelijk Bibliotheekaccount een Facebookgroep met de naam BoekPerWeek. Het concept BoekPerWeek is al veel ouder, bedacht door mijn voorganger. Het idee is simpel: probeer 52 boeken per jaar te lezen en vertel over die boeken via Twitter met de hashtag #boekperweek of pin de covers op het Pinterestbord. Het was dus de hoogste tijd dat we ook op Facebook invulling gingen geven aan BoekPerWeek.

Intussen heeft de Facebookgroep 284 leden en iedere dag krijgen we verzoeken tot lidmaatschap. Mensen delen enthousiast de boeken die ze hebben gelezen en gaan er met elkaar over in gesprek. Bemoeienis van de Bibliotheek is totaal niet nodig, we bieden ze slechts een platform om met elkaar te praten.

E-book

Toch kriebelde het dus om iets te organiseren. Vlogger Jörgen maakte al vele video’s over de e-books van de Bibliotheek en het leek ons wel wat om de publicatie van zo’n video meteen het startschot te laten zijn voor een te lezen boek door de BoekPerWeek-community. En zo werd ‘Neem mij terug, Suriname’ van Astrid H. Roemer het eerste boek. Een groep van 50 mensen meldden zich aan om deel te nemen aan het evenement van gisteravond: in de Facebookgroep een uurtje discussiëren over het gekozen boek.

In de aanloop naar het evenement hoorde ik al wat gemopper over Roemer’s debuut. Zelf had ik het lezen van het boek tot het laatste moment uitgesteld. Zondag, op de bijrijdersstoel tijdens een rit naar mijn ouders in Friesland, ploeterde ik me er doorheen. Het viel mij ook niet mee! Met hulp van een collega van het Landelijk Social Media Team kwam ik tot vijf open vragen die de discussie op gang moesten brengen.

Teleurstellend

Terug naar maandagavond. Het is 20.29 uur, het bericht komt online en ik copy/paste als een bezetene de vragen eronder. Zo, kom maar op! De collega appt na een paar minuten: ik ga niet als eerste antwoord geven hoor. Ik antwoord: Nou, ik wel, want anders gebeurt er niks. En zo geven wij onze mening over ‘Neem mij terug, Suriname’. Gelukkig haakt al gauw een communitylid aan en zo hebben we toch best een leuk gesprek. Maar ja, drie deelnemers is wel wat sneu..

Experiment mislukt? Social media zitten vol kansen; you win some, you lose some. Volgende maand proberen we het gewoon opnieuw!

1 reactie

Profielfoto
Els op schreef:

Gewoon volhouden, volgende maand verdubbelen we het aantal gespreksdeelnemers!

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (10)
Contact