Blog

Help de bibliotheek van Paramaribo

door Antina van der Veen op 4 april 2018

Lezen is dromen met je ogen open. Dat staat op de muur van de bibliotheek in Paramaribo die ik afgelopen week bezocht. In deze blog een kort verslag van het bezoek en een oproep om de bibliotheek te helpen.

Vorige week dinsdag vloog ik naar Paramaribo, Suriname. Ik ging ernaar toe om webcaretraining en -begeleiding aan een openbaar vervoersbedrijf te geven. De werkzaamheden waren verspreid over drie dagen en tussendoor had ik voldoende tijd om iets van het prachtige land te zien én een bibliotheek te bezoeken.

Voor vertrek had ik op Facebook gezocht naar wat Paramaribo aan bibliotheken te bieden heeft. Ik stuitte op The Community Hub in Flora, een grote volkswijk in het westen van Paramaribo. Op hun pagina staat: Stichting The Community Hub is een non-gouvernementele organisatie die als doel heeft de belevingswereld van jongeren, adolescenten en volwassenen te vergroten en bij te dragen aan hun ontwikkeling door het toegankelijk maken van kennis en cultuur. Via Messenger maakte ik een afspraak met initiator Idi Lemmens en zo kwam het dat ik afgelopen vrijdag een kijkje kon nemen in deze gloednieuwe bibliotheek.

Het gebouw was een schenking van een weldoener. De bibliotheek werd geopend in december 2016, maar het duurde ruim driekwart jaar voordat het werd voorzien van elektriciteit. Naast een ruimte waarin boeken staan opgesteld, heeft The Community Hub een stilteruimte (nog zonder meubilair) en een zaaltje om te verhuren voor bijvoorbeeld danslessen. Aan de achterkant van het gebouw zouden ze graag een skatebaan realiseren en aan de voorkant (te zien op de foto) moet een speeltuintje komen.

In de bibliotheek vind je vooral boeken uit Nederland. Kinderen uit de wijk lezen over Hielke en Sietse van de Kameleon in plaats van verhalen over kinderen uit hun eigen belevingswereld. In de collectie missen ze ook de boeken die de oudere jeugd voor school moet lezen. Achterin de bieb staat een rij tafels waar ze graag computers op zouden plaatsen zodat er werk- en studieplekken ontstaan.

De bibliotheek is helaas maar weinig open. Er is geen geld om mensen te betalen en dus draait de bibliotheek volledig op vrijwilligers. Op zaterdagmiddag gaan de deuren slechts een aantal uren open voor de mensen uit de volksbuurt. Idi (rechtsonder op de foto) zou heel graag zien dat de openingstijden zo snel mogelijk worden uitgebreid. Hij is via Facebook druk bezig om vrijwilligers te werven.

Ik wil The Community Hub graag een handje helpen zodat er Surinaamse boeken, computers, meubilair en speeltoestellen aangeschaft kunnen worden.

Welke Nederlandse Bibliotheek wil The Community Hub ook ondersteunen? Door bijvoorbeeld de opbrengst van afgeschreven bibliotheekboeken te doneren? Of misschien heb je wel een ander goed idee om fondsen te werven. SocialBieb zet de verdubbelaar in en zal vervolgens zorgen dat het bedrag terecht komt bij The Community Hub. Als je wilt helpen, stuur dan even een mailtje naar info@socialbieb.nl. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (10)
Contact