Blog

Liever een boek of je mobiel?

door Marrigt van der Valk op 1 maart 2018

“Wil jij misschien een blog schrijven over de rol van de bibliotheek in jullie gezinsleven”, vroeg Antina mij. Goede vraag.. heel eerlijk wist ik niet of mijn dochter (bijna 9) misschien met haar papa naar de bieb ging. Tijd voor een gesprekje met haar over dit onderwerp.

Mijn dochter blijkt met haar papa regelmatig bij de bibliotheek te komen. Zij mag dan 7 boeken uitzoeken om mee te nemen. Hij vindt het een belangrijk onderdeel van de opvoeding en oefenen met lezen is goed. Daarover ben ik het helemaal met hem eens. Hij leest dan ook elke avond als zij bij hem is voor uit een boek. Dat is hun moment van samen zijn. Om de beurt lezen zij een bladzijde voordat ze gaat slapen. Wanneer zij vroeg wakker is, pakt ze graag haar boek erbij.

 

Lezen via de digitale weg

Zelf kom ik nog amper in de bibliotheek. Ik ben niet lid van de bibliotheek, al jaren niet meer. Vroeger als kind wel en later tijdens mijn studententijd ook. Maar als kind gingen we wekelijks een uurtje naar de bibliotheek, bladerden we door de boeken en dan namen we zo’n 5 boeken mee. Of heel soms luisterboeken, toen nog cassettebandjes. Stripboeken mocht ik niet, het moesten boeken zijn met een goede verhaallijn en iets educatiefs. Iets wat bij mijn leeftijd paste en geen rare horror/fantasie verhalen met veel plaatjes.

Ik lees nog maar weinig boeken, alleen informatieve boeken. Zoals natuurboeken of over fotografie. Maar dan koop ik ze omdat ik ze graag wil hebben en omdat ik de boekhandelaar zijn verkoop gun. Ik kan uren rondlopen in boekwinkels om de titels tot mij te nemen. Het is niet dat ik minder ben gaan lezen, integendeel. Ik lees juist meer dan voorheen, alleen dan via de digitale weg. Ik struin heel internet af om dingen op te zoeken die mij interesseren of waar ik nieuwsgierig naar ben. Mijn belangrijkste newsfeed in mijn dagelijkse leven is al jaren Twitter. Daar haal ik elke ochtend voor mij de belangrijkste artikelen uit om het op dat moment of later terug te lezen.

Google als bibliotheek

Ik merk dat mijn dochter dat bij mij thuis ook heeft. Hier maakt ze veel gebruik van haar mobiele telefoon, zo moeder zo dochter. Niet zozeer om te bellen en te appen, maar om dingen op te zoeken, te lezen en te bekijken. Ik stelde haar de vraag; “Als je iets wilt opzoeken, wat doe je dan?” Zij antwoordde met: “Google, Google weet alles, nah ja bijna alles.” Zij kan uren naar filmpjes kijken over hoe iets wordt gemaakt of hoe dingen worden getest. Vaak tijdens het eten vertellen wij elkaar wat we hebben gedaan en wat we die dag hebben geleerd. Zo ook wat we hebben gekeken. Zo leerde ik van haar hoe je slijm maakt en wat voor effect borax heeft op lijm en scheerschuim. Waarom ze het zo fijn vindt om daar in te kneden. Het deed mij denken aan vroeger in de zandbak waar je zacht zand had. Dat je probeerde het nog zachter maken en dat door je vingers liet glijden. Dat was een fijn gevoel waar je blij van werd.

Nieuwe bibliotheek dbieb een nieuwe ontdekking

Sinds kort is onze bibliotheek in Leeuwarden verhuisd naar de Blokhuispoort. Het is een oude gevangenis waar kleine ondernemers en vele creatievelingen een cel huren. Het is een prachtige plek vol inspiratie en waar de bibliotheek helemaal tot haar recht komt. Mijn dochter en ik waren bij de opening, ook onderdeel van de activiteiten rondom Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad. Er kwamen mensen verhalen vertellen, voorlezen en er werd gezongen. Zo wordt er regelmatig iets georganiseerd in dbieb. Het maakt het voor mij naast dat het een fantastische plek is om elkaar te ontmoeten of om te werken, dat ik er vaker naar toe zal gaan. Voorheen werd er ook van alles georganiseerd, alleen wist ik dat nog niet. Ik zie het als een nieuwe ontdekking van de bibliotheek.

  

Boeken vs Digitaal

Toen ik mijn dochter vroeg wat ze het liefste had, een boek of haar mobiel koos ze toch voor haar mobiel omdat daar meer functies op zitten. Dat kon ik wel begrijpen ;-). Ik vind het fijn om te weten dat ze bij papa graag leest en dan vooral omdat het iets van hun samen is. Zij leert bij mij om te gaan met de digitale wereld. Een wereld waar we niet meer omheen kunnen en waar we nog zoveel van kunnen ontdekken en leren. Door verhalen en kennis met elkaar te delen. Mijn dochter leert van beide werelden, zowel online als offline. Ik denk dat we daar een goede balans in hebben gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (10)
Contact