Blog

Van SISO en catalogusbak naar LSMT

door Resy Oonk op 15 februari 2018

Inmiddels loop ik ruim 30 jaar rond in de Bibliotheekwereld. Veel is er veranderd sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. Maar is er wel zo heel veel veranderd in het contact met onze klanten?

September 1986
Een dame, al wat op leeftijd, wandelt de gloednieuwe openbare Bibliotheek van mijn Achterhoekse geboortedorp binnen. Ze is de allereerste klant die ik te woord mag staan in mijn nieuwe functie in deze bieb, na het behalen van mijn BOB-diploma aan de Bibliotheekacademie. Ze loopt wat onzeker langs de goedgevulde en op SISO gesorteerde kasten. Ik duw mijn kar met op te ruimen boeken opzij, loop in haar richting en vraag of ik misschien kan helpen. Geschrokken kijkt ze me aan. “Uhm ja….”, antwoordt ze schoorvoetend. “Ik zoek een boek over gewrichtsklachten”. Trots als een pauw loop ik met haar naar de SISO-map, zoek het betreffende SISO-nummer erbij, laat de kaartjes in de catalogusbak één voor één langs mijn vingers glijden en loop uiteindelijk naar de 600-kast. En ja hoor, we hebben maar liefst drie boeken in de kast over het onderwerp. Blij loopt de dame met het stapeltje naar de uitleenbalie, alwaar een collega al klaar zit om de boeken met het Karmac-apparaat uit te lenen. Er wordt met het apparaat een foto van haar pasje, het datumkaartje en van de boekhoek gemaakt en vervolgens loopt ze de deur uit. Nog nagloeiend loop ik ook naar de balie, maar krijg van mijn collega achter het uitleenapparaat niet de reactie waar ik op hoopte. “Waarom vroeg je of je kon helpen”, bijt ze me toe. “Mensen willen hier zelf zoeken, zonder lastig gevallen te worden. Als ze wat willen vragen, dan komen ze wel naar ons toe bij de infobalie”, vervolgt ze.

September 2005
Na vele jaren met beide benen in de bibliotheekpraktijk te hebben gestaan, in die tijd vele computeruitleensystemen te hebben versleten en de opkomst van het internet te hebben meegemaakt, verruil ik mijn functie van jeugdbibliothecaris voor die van PR/Communicatiemedewerker. Uit de directe dienstverlening, meer achter de schermen en werkend voor meer bibliotheekvestigingen. In deze functie kan ik met een behoorlijke praktijkbasis eindelijk mijn promotie-ei kwijt.

September 2014
Het Landelijk Social Media Team (LSMT) draait inmiddels een jaar. Met belangstelling heb ik de ontwikkelingen van dit team gevolgd. Nog steeds ben ik blij met mijn PR/Communicatiefunctie, maar wat mis ik het directe klantcontact. Aansluiten bij het LSMT biedt me de mogelijkheid om op een virtuele wijze toch weer contact met klanten te hebben.

September 2017
Nog steeds combineer ik de functie van PR/Communicatie met mijn LSMT-werk. Inmiddels is de laatste functie qua aantal uren behoorlijk gegroeid. Ik maak content, ben teamleider van een geweldig team en pik gelukkig nog steeds een aantal diensten mee.

Tijdens die diensten maken we vele vraagstellers blij met antwoorden op e-books-, LuisterBieb- en cursusvragen. We promoten de online producten van de Bibliotheek, maar besteden ook aandacht aan zaken die in lokale Bibliotheken spelen. En…. we verrassen mensen door de dialoog aan te gaan, via onze content, maar ook door actief interactie te zoeken met mensen die dat niet verwachten. En wat is dan leuker om van een Achterhoekse dame, volgens haar profiel al wat op leeftijd, een geweldig compliment te krijgen dat de Bibliotheek tegenwoordig zo veel meer is dan een gebouw met boeken. En daarnaast te horen dat ze dankzij onze hulp en die van de Klantenservice van de KB nu eindelijk e-books kan lenen en lezen op haar met Moederdag gekregen e-reader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (10)
Contact